Je Instagram-account (tijdelijk) verwijderen: een stappenplan (2024)

Klik hier voor een korte samenvatting

Zo verwijder je jouw Instagram-profiel

Als je jouw Instagram-account permanent wilt verwijderen, volg je de onderstaande stappen. Om ervoor te zorgen dat je niet al je foto’s kwijt bent, is het verstandig om deze eerst te downloaden.

  1. Via je browser, log in op het account dat je wilt verwijderen.
  2. Ga naar deze speciale pagina om je account te deleten.
  3. Selecteer de reden voor het verwijderen.
  4. Vul je wachtwoord in en klik op ‘[gebruikersnaam] verwijderen’.

Wil je weten hoe je gemakkelijk al je berichten en foto’s in één keer downloadt? Of wil je jouw Instagram-profiel alleen tijdelijk deactiveren? Lees dan snel verder om erachter te komen hoe je dat doet.

Je Instagram-account (tijdelijk) verwijderen: een stappenplan (1)Instagram is een van de grootste social mediaplatformen ter wereld. Terwijl jij door de oneindige lijst perfect gefilterde foto’s en stories scrolt, verzamelt Instagram allerlei persoonlijke informatie over je. Misschien ben jij er eigenlijk helemaal klaar mee en wil je jouw Instagram-account voor eens en altijd verwijderen.

Of je nu een pauze wilt inlassen of je account definitief wilt verwijderen en overstappen naar ‘anti-insta’ BeReal, bij dit artikel ben je bij het goede adres. We leggen je hieronder precies uit hoe je jouw profiel tijdelijk of permanent verwijdert.

Instagram-profiel deactiveren of verwijderen?

Er zijn verschillende manieren om jezelf te ontdoen van Instagram. Welke jij kiest, hangt af van het doel dat je wilt bereiken. Wil je bijvoorbeeld niet meer afgeleid raken op je telefoon? Kies er dan voor om de app te verwijderen. Wil je even een pauze van social media? Kies dan voor het tijdelijk verwijderen van je profiel. Ben je helemaal klaar met Instagram? Dan kun je jouw Instagram-account permanent deleten.

Instagram-account definitief verwijderenInstagram-account tijdelijk verwijderenInstagram-app verwijderen
Je account is definitief verwijderd na 30 dagenNa het deactiveren kun je je account terugkrijgen door in te loggenJe app is verwijderd van je telefoon, maar je account bestaat nog
Al je foto’s, volgers, likes en comments zijn definitief verwijderdAl je foto’s, volgers, likes en comments blijven bewaardAl je foto’s, volgers, likes en comments blijven openbaar
Je bent je gebruikersnaam kwijt als iemand anders deze in gebruik neemtJe account wordt verborgen, maar je verliest je gebruikersnaam nietJe account blijft openbaar

Let op: Instagram en Instagram Threads zijn aan elkaar gekoppeld. Verwijder je jouw profiel bij de ene dienst, dan ben je ook het profiel bij de andere dienst kwijt. Als je één van de twee wilt behouden, is deactiveren van de ander de enige optie voor nu.

Gegevens downloaden en een back-up maken van je foto’s

Of je jouw profiel nu permanent wilt verwijderen of alleen tijdelijk wilt deactiveren, het is altijd fijn om een kopie van al je bestanden te hebben. Je kunt alles wat je ooit gedeeld hebt op het sociale mediaplatform downloaden, zodat je altijd een back-up hebt.

Hoe download je je Instagram-data via de app?

Op je smartphone of tablet kun je jouw foto’s en andere gegevens op Instagram gemakkelijk downloaden om een back-up te maken. Dit doe je door onderstaande stappen te volgen:

  1. Klik binnen je eigen profiel op de drie streepjes in de rechterbovenhoek. Klik dan op ‘Je activiteit‘.
  2. Je Instagram-account (tijdelijk) verwijderen: een stappenplan (2)
  3. Scrol naar ‘Je gegevens downloaden‘ en klik hierop.
  4. Je Instagram-account (tijdelijk) verwijderen: een stappenplan (3)
  5. Vul je e-mailadres in en klik vervolgens op ‘Download aanvragen‘.
  6. Je Instagram-account (tijdelijk) verwijderen: een stappenplan (4)
  7. Vul op het volgende scherm je wachtwoord in en klik op ‘Volgende‘.

Het kan tot 48 uur duren voordat je je gegevens opgestuurd krijgt. Zodra Meta je gegevens heeft verzameld, zal je een e-mail ontvangen met het onderwerp ‘Je Instagram-gegevens’. Hier kun je jouw gegevens downloaden in de vorm van een HTML-file.

Hoe download je je Instagram-data in de browser?

Als je liever via je computer je gegevens opvraagt, kan dat ook. Je doorloopt daarvoor deze stappen op Instagram binnen je browser:

  1. Open de instellingen door op het tandwieltje naast je profielnaam te klikken.
  2. Je Instagram-account (tijdelijk) verwijderen: een stappenplan (5)
  3. Selecteer ‘Privacy en beveiliging‘.
  4. Je Instagram-account (tijdelijk) verwijderen: een stappenplan (6)
  5. Scrol naar ‘Gegevensdownload‘ en klik op ‘Download aanvragen‘.
  6. Je Instagram-account (tijdelijk) verwijderen: een stappenplan (7)
  7. Vul je e-mailadres in en selecteer of je jouw gegevens in HTML- of in JSON-format wilt ontvangen. Klik dan op ‘Volgende‘.
  8. Je Instagram-account (tijdelijk) verwijderen: een stappenplan (8)
  9. Voer je wachtwoord in en klik op ‘Download aanvragen‘.
  10. Je Instagram-account (tijdelijk) verwijderen: een stappenplan (9)

Instagram gaat nu voor je aan de slag met het verzamelen van jouw foto’s en berichten. Binnen 48 uur krijg je een e-mail met ‘Je Instagram-gegevens’ als onderwerp om je bestanden te downloaden.

Hoe verwijder ik mijn Instagram-account definitief?

Instagram verliest zijn leden niet graag. Je account verwijderen is daarom niet mogelijk via de Instagram-app op je smartphone of tablet. Wel kun je via de browser je Instagram-profiel verwijderen.

  1. Log in op het account dat je wilt verwijderen. Doe dit via een internetbrowser.
  2. Ga naar deze speciale pagina om je account te deleten.
  3. Geef een reden aan waarom je jouw account wilt verwijderen.
  4. Je Instagram-account (tijdelijk) verwijderen: een stappenplan (10)
  5. Vul je wachtwoord in en klik op ‘[gebruikersnaam] verwijderen‘.

Je profiel wordt nu direct verborgen voor anderen. Wel krijg je 30 dagen bedenktijd. Als je binnen deze 30 dagen inlogt, annuleer je het verwijderingsproces.

Kan ik mijn Instagram-account tijdelijk uitschakelen?

Als je Instagram (nog) niet helemaal wilt deleten, kun je ook een pauze nemen en je Instagram-account tijdelijk uitschakelen. Je deactiveert je account dan tot je opnieuw inlogt. Je Instagram-account tijdelijk verwijderen doe je zo:

  1. Klik binnen je profielpagina op ‘Profiel bewerken‘.
  2. Je Instagram-account (tijdelijk) verwijderen: een stappenplan (11)
  3. Scrol naar beneden en selecteer ‘Mijn account tijdelijk uitschakelen‘.
  4. Je Instagram-account (tijdelijk) verwijderen: een stappenplan (12)
  5. Selecteer waarom je je account tijdelijk wilt verwijderen en voer je wachtwoord in. Klik dan op ‘Account tijdelijk uitschakelen‘ om het proces af te ronden.
  6. Je Instagram-account (tijdelijk) verwijderen: een stappenplan (13)

Je Instagram-profiel herstellen

Als je in het verleden je Instagram-profiel hebt gedeactiveerd, kun je dit account nog herstellen. Dit is even simpel als gewoon inloggen:

  1. Open Instagram. Dit kan zowel via de app als in een browser.
  2. Log in met de inloggegevens van je tijdelijk verwijderde account. Als je je wachtwoord bent vergeten, klik je gewoon op ‘Wachtwoord vergeten’ om een nieuwe aan te maken.
  3. De deactivatie is nu ongedaan gemaakt en je hebt je Insta-account terug.

Houd er wel rekening mee dat je jouw profiel niet direct terugkrijgt na het deactiveren. Het kan zijn dat je 24 uur moet wachten na deactivatie om je account te herstellen.

Waarom zou je Instagram verwijderen?

Er zijn veel redenen waarom mensen hun Instagram-account verwijderen. Hieronder staan drie belangrijke redenen waarom mensen het sociale media-account opzeggen:

  • Instagram is, net als Facebook en WhatsApp, van Meta. Dit bedrijf is al onderwerp geweest van meerdere privacyschandalen. Het verzamelt graag allerlei persoonlijke informatie over je en verkoopt deze door.
  • Als je de privacyinstellingen op Instagram nooit aanpast, kan iedereen ter wereld je foto’s en comments zien. Ook dit is niet al te best voor je privacy en anonimiteit online.
  • Te veel social media kan een negatief effect hebben op je mentale gezondheid. In 2021 kwam er nog een artikel uit waaruit bleek dat Instagram een negatief effect heeft op de mentale gezondheid van tienermeisjes.

Conclusie

Instagram is een leuke social media-app om foto’s en stories te delen met vrienden en andere volgers. Je wordt er echter ook blootgesteld aan veel scams en privacyrisico’s.

Is het beschermen van je eigen Instagram-account of dat van je kind de moeite voor jou niet meer waard? Dan kun je het account tijdelijk of zelfs definitief verwijderen. Wil je naast Instagram ook Facebook verwijderen? Lees dan ons artikel over het het verwijderen van je Facebook-account met handig stappenplan. Het is ook mogelijk om nog meer social media te deleten. Wat dacht je van Snapchat, TikTok of zelfs je PlayStation-account? Als je stopt met daten, kun je ook je Tinder-profiel helemaal offline halen.

Je Instagram-profiel verwijderen: veelgestelde vragen

Ben je op zoek naar een snel en simpel antwoord op je vraag? Neem dan een kijkje in onze FAQ. Overige vragen kun je altijd in de reacties stellen.

Hoe kan ik mijn Instagram-account verwijderen?

Je kunt je Instagram-account tijdelijk verwijderen en definitief verwijderen. Je deletet je Instagram op deze manier definitief:

  1. Log in op het account dat je wilt verwijderen via je internetbrowser.
  2. Ga naar de speciale account-verwijderingspagina.
  3. Geef een reden aan om je account te verwijderen.
  4. Vul je wachtwoord in en klik op ‘[gebruikersnaam] verwijderen’.

Meer informatie over het definitief of tijdelijk verwijderen van je Instagram-profiel lees je op ‘Je Instagram-account (tijdelijk) verwijderen: een stappenplan‘.

Hoe kan ik mijn Instagram-account verwijderen via de app?

Via de Instagram-app is het niet mogelijk je account te verwijderen. Of je nu je account permanent wilt verwijderen of tijdelijk uit wilt schakelen, dit zul je via je internetbrowser moeten doen.

Hoe dit moet lees je in ons stappenplan om Instagram te verwijderen.

Kan ik mijn Instagram-account verwijderen zonder wachtwoord?

Ja, je kunt je Instagram-account verwijderen, als je je wachtwoord bent vergeten. Klik dan bij het inloggen op de browserversie van Instagram op ‘Wachtwoord vergeten’. Hiermee kun je een nieuw wachtwoord aanmaken, waarna je direct je account kunt verwijderen door een eenvoudig stappenplan te doorlopen.

Kan ik Instagram tijdelijk verwijderen?

Ja, je kunt je Instagram-account tijdelijk verwijderen of deactiveren. Daarvoor doorloop je deze stappen:

  1. Open Instagram binnen je browser.
  2. Klik binnen je profielpagina op ‘Profiel bewerken’.
  3. Selecteer ‘Mijn account tijdelijk uitschakelen’.
  4. Selecteer waarom je je account tijdelijk wilt verwijderen en voer je wachtwoord in.
  5. Klik op ‘Account tijdelijk uitschakelen’.

Verwijder je je account toch liever definitief? Bekijk dan ons handig stappenplan om je Instagram-account te verwijderen.

Je Instagram-account (tijdelijk) verwijderen: een stappenplan (14)

Tamara van Seggelen

Techredacteur

Tamara is al jaren bezig met taal en communicatie. De steeds vernieuwde kennis over tech en cybersecurity weet ze zo goed over te brengen op het grote publiek. Tamara is geïnteresseerd in wetgeving rondom de balans tussen privacy en vrijheid online. Ook is ze zeer geïnteresseerd in de technische aspecten van computers en het internet, zoals de werking van internetprotocollen.

Meer artikelen uit de sectie Social Media

Je Instagram-account (tijdelijk) verwijderen: een stappenplan (15)

Wat is Omegle en hoe veilig is het?

13 november 2023

Je Instagram-account (tijdelijk) verwijderen: een stappenplan (16)

De privacyrisico’s van Likee: blijf weg van deze invasieve dienst

20 december 2022

Je Instagram-account (tijdelijk) verwijderen: een stappenplan (17)

BeReal: het echte leven in beeld met echte risico’s

2 maart 2023

Je Instagram-account (tijdelijk) verwijderen: een stappenplan (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Duncan Muller

Last Updated:

Views: 6168

Rating: 4.9 / 5 (79 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Duncan Muller

Birthday: 1997-01-13

Address: Apt. 505 914 Phillip Crossroad, O'Konborough, NV 62411

Phone: +8555305800947

Job: Construction Agent

Hobby: Shopping, Table tennis, Snowboarding, Rafting, Motor sports, Homebrewing, Taxidermy

Introduction: My name is Duncan Muller, I am a enchanting, good, gentle, modern, tasty, nice, elegant person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.