Bescherm kinderen en jongeren tegen online seksueel misbruik (2024)

Lees hier enkele tips over hoe je online seksueel misbruik voorkomt

Zo bescherm je je kind tegen online seksueel misbruik

Seksueel misbruik van een kind is verschrikkelijk, maar het komt helaas veel te vaak voor. Ook online kunnen kinderen slachtoffer worden van seksueel misbruik. Ze ontvangen dan bijvoorbeeld ongewenste naaktfoto’s of hun eigen foto’s worden verspreid. Ook kunnen kinderen kinderlokkers tegenkomen online. Met deze tips kun jij je kind beter beschermen tegen deze risico’s van het internet:

  • Wees zelf bewust van de sociale media en games waarmee je kind in aanraking komt en wat hiervan de risico’s zijn. Denk hierbij onder andere aan grooming, loverboys en het verspreiden van naaktfoto’s.
  • Praat openlijk met je kind over positieve en negatieve ervaringen op het internet.
  • Rijk je kind informatie en contactgegevens aan van belangrijke instanties rondom online seksueel misbruik.
  • Meld online seksueel misbruik bij de politie.

Helaas is het niet altijd duidelijk of je kind online seksueel misbruikt wordt. Later in dit artikel geven we nog enkele kenmerken waaraan je dit zou kunnen herkennen. Ook geven we nog meer tips en uitleg over hoe je omgaat met online seksueel misbruik en dit zo goed mogelijk voorkomt.

Uit onderzoek van Rutgers over ‘seks onder je 25e‘ komt naar voren dat 14 procent van de meisjes en 6 procent van de jongens tussen de 12 en 25 jaar onprettige ervaringen heeft gehad tijdens sexting. Valt dit al onder ‘online seksueel misbruik’? Seksueel misbruik in al zijn vormen is een serieuze zaak. Hoe onprettig het ook is om over na te denken, het feit blijft dat het bestaat en dat ook kinderen hier de dupe van worden.

Bescherm kinderen en jongeren tegen online seksueel misbruik (1)

Hoewel het internet een prachtige plek is vol entertainment, kennis en sociale netwerken, is het ook een gevaarlijke plek vol criminelen, child groomers en andere ongewenste figuren. Het is belangrijk dat we kinderen zo ver mogelijk van zulke praktijken weghouden. Vandaar dat we in dit artikel aandacht besteden aan online seksueel misbruik van kinderen en hoe je dit zo goed mogelijk kunt voorkomen.

Wat is online seksueel misbruik?

Bescherm kinderen en jongeren tegen online seksueel misbruik (2)

Bij seksueel misbruik wordt een persoon gedwongen seksuele handelingen te verrichten of te ondergaan. Ook bedreiging en geestelijke mishandeling kunnen hieronder vallen. Volgens het Openbaar Ministerie is er sprake van seksueel misbruik wanneer er een leeftijds- of machtsverschil tussen de personen wordt ingezet. Dit is dus altijd het geval als het gaat om een kind en een volwassene.

Net als vele andere vormen van criminaliteit, is ook seksueel misbruik een online leven gaan leiden. Ook online kunnen kinderen overgehaald worden tot seksueel contact. Er zijn verschillende vormen van online seksueel misbruik, waaronder:

  • Iemand probeert vrienden te worden met een kind online en het daarna over te halen tot een fysieke (seksuele) ontmoeting.
  • Iemand vraagt (naakt)foto’s van het kind. Vaak zijn deze seksueel getint, waardoor ze officieel een vorm van kinderp*rno zijn.
  • Iemand laat je kind meedoen in erotisch rollenspel (ook wel erotic roleplay of ERP). Dit komt vooral voor in Discord-servers of binnen bepaalde VR-werelden.
  • Een bekende verspreidt (gefotoshopte) naaktfoto’s van het kind.
  • Iemand stuurt seksueel getint beeldmateriaal of seksueel getinte berichten naar het kind.

Hoe vaak komt online seksueel geweld voor?

Kinderen kunnen op allerlei manieren worden gemanipuleerd via het internet. Het is niet bekend hoeveel kinderen er precies slachtoffer zijn van deze vormen van misbruik, zoals loverboypraktijken en grooming. Veel van dergelijk misbruik vindt namelijk plaats zonder dat ouders zich daar bewust van zijn en zonder dat er melding van wordt gemaakt.

Uit onderzoek van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen komt naar voren dat een derde van de slachtoffers van seksueel geweld (online en offline) niemand vertelt over het misbruik. Als een kind het al vertelt aan iemand, dan gaat het voornamelijk om leeftijdsgenootjes. Niet alleen schaamte of dreigementen vanuit de misbruiker zijn redenen om het te verzwijgen; in sommige gevallen heeft het kind niet door wat er precies speelt. Het gelooft dan bijvoorbeeld dat het met leeftijdsgenootjes aan het praten is in plaats van met volwassenen die heimelijk opnames maken.

De slachtoffermonitor van Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen geeft wel een globaal beeld van het voorkomen van online seksueel misbruik in Nederland:

Bescherm kinderen en jongeren tegen online seksueel misbruik (3)
  • In de periode maart 2019 – maart 2020 zijn zo’n 72.000 meisjes (28,5 procent) en 24.000 jongens (9,3 procent) slachtoffer geworden van online seksueel misbruik. Het ging hierbij om het online vragen om seksuele foto’s of filmpjes tegen de wil (15,3% meiden, 1,2% jongens), het toegestuurd krijgen van naaktfoto’s of seksfilmpjes (17,8% meiden, 3,7% jongens) en met online seksueel kwetsende opmerkingen (8,8% meiden, 4,1% jongens).
  • Online seksueel misbruik bij kinderen onder de 12 kwam gelukkig minder vaak voor, maar bestaat alsnog. 3,1% van de meisjes en 1% van de jongens komt hiermee in aanraking.

Verspreiding kinderp*rno wordt een steeds groter probleem

Brits onderzoek uit 2017 wees uit dat de hoeveelheid websites met beelden van misbruikte kinderen erop in één jaar met 37% was gestegen tot bijna 80.000 websites. Het grootste probleem is dat veel van de eigenaren van deze websites ongestraft blijven, omdat ze steeds beter weten hoe ze online anoniem moeten blijven. Uit het onderzoek bleek eveneens dat 65% van de websites met beelden van misbruikte kinderen erop uit Europa afkomstig was, met Nederland als de grootste aanbieder.

Recenter onderzoek van het National Center for Missing and Exploited Children toont dat er in 2020 een recordaantal meldingen werd gemaakt van online kinderlokken. In dat jaar kwamen er 87.872 meldingen van online kinderlokkers binnen in Amerika; een stijging van wel 97,5% ten opzichte van het jaar daarvoor.

Ook in Nederland is het aantal meldingen van kinderp*rnografisch materiaal op het internet fors gestegen. In 2019 was het aantal meldingen van 3.000 meldingen in 2014 gestegen naar bijna 26.000. De politie identificeerde toen ook 68 misbruikers of kinderp*rno-ontwikkelaars en 281 bezitters en verspreiders. Veel daders opereren via dark web-netwerken.

De EU werkt aan een wetsvoorstel om het verspreiden van afbeeldingen van online kindermisbruik tegen te gaan. Volgens dit voorstel moeten platformen zelf preventieve maatregelen nemen om seksueel misbruik tegen te gaan. Als een platform onvoldoende maatregelen neemt, kan er door een rechter besloten worden om detectietools in te zetten op het platform.

De grootste online risico’s voor kinderen

Om voorbereid te zijn en je kind op een effectieve manier te beschermen, is het het best om jezelf allereerst goed te informeren. We leggen hier kort de meestvoorkomende online gevaren uit die raakvlakken hebben met online seksueel misbruik.

Bescherm kinderen en jongeren tegen online seksueel misbruik (4)

Online loverboys

De term ‘loverboys’ is bij velen al bekend. Een loverboy is een jongen of man die achter meisjes aanzit om ze de prostitutie in te lokken. Vaak doen ze dit door het meisje verliefd op hen te laten worden en ze te verwennen. Ze geven haar dan veel aandacht en liefde en kopen bijvoorbeeld dure cadeautjes voor ze. Vervolgens proberen ze het meisje over te halen seks te hebben met anderen, vaak in ruil voor geld. In feite zijn loverboys dus eigenlijk mensenhandelaren. Overigens zijn er ook zogenaamde lovergirls: meisjes en vrouwen die anderen tot prostitutie proberen over te halen. In de meeste gevallen doen lovergirls zich voor als vriendinnen en proberen ze geen lesbische relatie aan te gaan.

Vroeger zochten loverboys (en -girls) vaak hun slachtoffers in het echte leven, maar tegenwoordig gebeurt dit steeds vaker online. Het proces verloopt echter op een vergelijkbare manier als op straat:

  1. De loverboy maakt een anoniem profiel aan op social media of in een chat-app.
  2. Hij selecteert potentiële slachtoffers door als een havik boven verschillende profielen te cirkelen en zo een idee te krijgen van de vriendenkring, interesses, woonplaats, leeftijd, hobby’s etc. Dit wordt ook wel ‘hawking‘ genoemd.
  3. De loverboy benadert het slachtoffer en belaadt haar met complimentjes.
  4. Hij laat het gesprek steeds meer richting seks of illegale praktijken leiden waarmee hij het meisje kan chanteren (zie ook ‘sextortion‘).

De eerste drie stappen worden ook veelal doorlopen door online groomers. In het geval van grooming is het uiteindelijke doel niet om het kind uit te prostitueren, maar om zelf een seksuele band aan te gaan na een tijdje. Hoewel loverboys voornamelijk achter meisjes aangaan, is dit bij grooming zeker niet het geval. Jongens lopen hier zeker ook risico op.

Grooming op het internet

Online grooming, oftewel cybergrooming, is een vorm van kinderlokken die online plaatsvindt. Volwassenen maken via het internet contact met kinderen (vaak onder de zestien jaar) en proberen die kinderen langzaam over te halen tot seksuele handelingen. Groomers zijn te vinden op bijna elke site waar veel kinderen zijn. Denk hierbij aan spelletjesplatformen zoals Roblox en Minecraft, maar ook aan populaire social media zoals Instagram en Twitter. Vooral de app Likee is erg gevaarlijk voor kinderen in dit opzicht!

Groomers gaan net als loverboys vaak op zoek naar kinderen die kwetsbaar lijken. Zij richten zich echter op jongere slachtoffers: meestal tussen de elf en vijftien. In ons uitgebreide artikel over child grooming online lees je meer over de werkwijze die deze online kinderlokkers vaak aanhouden.

Seksueel getinte beelden verspreiden: shaming en exposen

Alhoewel loverboys naaktfoto’s meestal puur als chantagemiddel gebruiken, komt het ook vaak voor dat naaktfoto’s zonder toestemming verspreid worden door bekenden. Als het een naaktfoto van een minderjarige betreft, is dit automatisch kinderp*rno. In principe zijn zelfs tieners van onder de achttien die naaktfoto’s van zichzelf naar een vriend of vriendin sturen, in feite strafbaar voor het verspreiden van kinderp*rno. Dit neemt niet weg dat tieners dit wel doen op bijvoorbeeld Snapchat.

Dit sturen van naaktfoto’s, ook wel sexting genoemd, gebeurt onder jongeren vrij veel. Sommige mensen vinden dat dit tegengehouden zou moeten worden, terwijl andere van mening zijn dat het juist gezond is dat jongeren op zo’n manier hun seksualiteit leren ontdekken. Hoe dan ook, het risico dat naaktfoto’s verder worden verspreid bestaat altijd. Als iets eenmaal online staat, kan het lastig zijn om het weer volledig van het internet af te halen. Het is dan ook belangrijk dat jij en je kinderen je hiervan bewust zijn.

Naast het ‘gewoon verspreiden’ van iemands naaktfoto, zijn er ook speciale Telegram expose-groepen. Hierin plaatsen mensen – veelal tienerjongens – seksuele foto’s van iemand om deze persoon te shamen. In speciale ‘Marokkaanse exposed’ Telegram-groepen wordt er bovendien extra gefocust op het feit dat ook islamitische meisjes seksuele foto’s maken of sturen. In deze groepen zijn vooral tienerjongens actief die de meisjes willen shamen, maar helaas zijn er ook altijd volwassenen aanwezig op het anonieme chatplatform die naar kinderp*rnografie zoeken.

Niet-consensueel sexting

Hoewel er veel tieners zijn die aan sexting doen, wil dit niet zeggen dat iedere tiener dit wil. Ook hangt het natuurlijk sterk af van de gesprekspartner of sexting gewenst is. Een vorm van seksueel misbruik waar kinderen en tieners tegenaan kunnen lopen is niet-consensuele, of ongewenste, sexting. Hierbij wordt het kind gedwongen foto’s te sturen, of ontvangt het zelf ongewenste naaktfoto’s (bijvoorbeeld de alombekende dick pic). Ook ongewenste ERP (erotic roleplay) valt hieronder.

Een andere manier waarop sexting mis kan gaan is met fotoshop. Het kind hoeft hierbij helemaal geen naaktfoto’s gestuurd te hebben, om toch zijn of haar ‘nudes’ gelekt te hebben. De dader fotoshopt het hoofd dan op een ander lichaam en verspreidt deze bewerkte foto om het slachtoffer belachelijk te maken. Ook kan deze bewerkte foto gebruikt worden als chantagemateriaal, dus als een soort alternatieve wraakp*rno.

Online chatrooms

Op chatwebsites als Chatroulette en Omegle kun je als gebruiker chatten met vreemden van over de hele wereld. Omegle is de laatste jaren zelfs weer erg populair onder tieners en kinderen. Dit komt doordat verschillende YouTubers en TikTokkers het platform gebruiken om met een willekeurige fan te praten. Deze chatwebsites maken doorgaans gebruik van een video- en audioverbinding, zodat je elkaar kunt zien en horen.

Helaas zitten er de nodige onzedelijke figuren op deze chatsites. Zo zijn er mensen die aan zelfbevrediging doen en dit ook duidelijk in beeld brengen tijdens de chat. In 2021 hebben journalisten van de BBC twee uur doorgebracht op Omegle. In deze tijd koppelde het algoritme hen aan twaalf masturberende mannen, acht naakte mannen en toonde het zeven advertenties voor p*rnosites. Ook troffen ze twee minderjarige jongens aan die live masturbeerden. Dit waren echter niet de jongste kinderen die ze op het platform tegenkwamen.

Veel kinderen denken dat de livebeelden direct verdwijnen nadat ze de chat afsluiten. Helaas zijn er genoeg onzedelijke figuren die de chats opnemen en verspreiden. Onderzoekers van RTL Nieuws hebben op het dark web bijvoorbeeld gekeken wat er aan kinderp*rnografie te vinden is. Hier troffen ze onder andere beelden aan van jonge kinderen die zich uitkleedden voor de webcam, terwijl misbruikers ze aanmoedigden op Omegle.

Hoe weet je of je kind online seksueel misbruikt wordt?

Het kan erg lastig zijn om online seksueel misbruik te detecteren. Kinderen kunnen zich schamen of bang zijn dat ouders kwaad zullen worden. Wellicht hebben ze zelf (nog) niet eens door dat ze zich in een erg gevaarlijke situatie bevinden. Dit kan voor ouders erg lastig zijn.

Er is geen zekere manier waarop je erachter kunt komen of je kind ergens mee zit als het niet praat. Toch zijn er een aantal tekenen die veel kinderen die (online) seksueel misbruikt worden vertonen:

Bescherm kinderen en jongeren tegen online seksueel misbruik (5)
  • Niet willen praten/geheimzinnig doen. Als je kind zich erg gesloten opstelt, kan het zijn dat een misbruiker tot hem of haar is doorgedrongen en het heeft laten beloven dat het niemand over hun contact vertelt. Ook het snel verstoppen van de telefoon of afsluiten van tabbladen op de computer kan erop duiden dat je kind iets probeert te verbergen.
  • Snel afgeleid zijn. Wanneer je kind constant is afgeleid, kan dit verschillende redenen hebben. Eén mogelijke verklaring is dat het niet goed in zijn vel zit, omdat er online iets onprettigs gebeurt. Vooral als je kind andere tekenen uit dit rijtje vertoont, is het belangrijk dit serieus te nemen.
  • Gekluisterd zitten aan de telefoon of social media. Dit is weliswaar voor veel kinderen, tieners en volwassenen het geval. Alsnog kan dit meer betekenen: als je kind erg gestrest wordt zodra hij of zij geen toegang meer tot het internet heeft, kan dit een teken zijn van online manipulatie. Ook grote plotselinge veranderingen in telefoon- of internetgebruik kunnen erop wijzen dat er iets mis is.
  • Plannen om iemand online te ontmoeten. Zodra een kind plannen heeft om iemand die het online heeft ontmoet ook in het echt te ontmoeten, loopt het kind een groot risico. Een algemene tip is om, als de afspraak echt plaatsvindt, af te spreken op een openbare plek met andere mensen en dat je als ouder meegaat.
  • Nieuwe spullen hebben. Heeft je zoon of dochter allerlei nieuwe spullen zoals kleren, spellen of zelfs een smartphone en kan of wil hij/zij niet uitleggen hoe ervoor betaald is? Dan kan het zijn dat je zoon of dochter onder invloed is van een groomer of loverboy.

Dit zijn slechts een paar veelvoorkomende gedragingen die ouders op kunnen vallen bij kinderen die online misbruikt worden. Nog altijd kan het ontzettend lastig zijn om gevallen van seksueel misbruik te herkennen. Het beste dat je kunt doen is met je kind te blijven praten terwijl het zichzelf en het internet begint te ontdekken en de communicatie open te houden. Bovendien is het natuurlijk altijd beter om te proberen online seksueel misbruik zo goed mogelijk te voorkomen.

Hoe voorkom je online seksueel misbruik?

Online seksueel misbruik van kinderen is verschrikkelijk. We moeten er alles aan te doen om het te voorkomen. 96% van de scholieren tussen de 12 en 16 jaar is actief op social media. Messaging apps en social media zijn ook haast niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, of dat van (jonge) kinderen. Dat is niet per se slecht en social media-gebruik verbieden kan zelfs tot sociale uitsluiting leiden.

Toch zijn kinderen online vatbaar voor criminelen, groomers en andere ongure personen. Zeker als het gaat om gratis chatrooms (bij online spelletjes) en chat-apps als WhatsApp is de communicatie haast onmogelijk te controleren en reguleren. Dus wat kun je wel doen, als het gebruik verbieden geen optie is? Daarover volgen nu een aantal tips die je wellicht kunnen helpen.

Bescherm kinderen en jongeren tegen online seksueel misbruik (6)

Wees zelf op de hoogte van online seksueel misbruik en waar het voorkomt

Kennis is het beste wapen dat je je kind mee kunt geven. Een grote voorwaarde hierbij is natuurlijk dat je zelf op de hoogte bent van wat er op het internet gebeurt. Wat zijn bijvoorbeeld de populaire sociale mediaplatformen, welke games speelt je kind graag en wat zijn de challenges die kinderen tegenwoordig aan willen gaan online?

Dit artikel heeft je al enkele ideeën gegeven van de risico’s die kunnen leiden tot online seksueel misbruik. Er zijn echter meer risico’s voor kinderen, zoals gameverslaving en algemene internetdreigingen als phishing. Als jij op de hoogte bent van deze risico’s kun je je kind hierover informeren.

Hierbij is het wel belangrijk dat je niet alleen de negatieve kanten van social media en het internet belicht. Anders zien je kinderen je misschien als overbezorgde ouder en nemen ze goed advies niet serieus. Natuurlijk praat je niet met elk kind op dezelfde manier. Je zult een kleuter nog niet over loverboys hoeven te vertellen, maar op deze jonge leeftijd kunnen kinderen wel al naaktbeelden zien en is het belangrijk dat ze weten wat ze in dit geval kunnen doen. Een belangrijke boodschap aan je kinderen die je zeker wilt meegeven is dat ze nooit verplicht zijn om dingen te doen die ze niet willen, zoals foto’s versturen.

Vind je het lastig om met je kind te praten over de positieve en negatieve kanten van het internet? We hebben hiervoor een aantal tips voor samengesteld:

  • Hoe praat je met je kind over de risico’s van het internet?
  • Internetrichtlijnen voor kinderen jonger dan 5 jaar
  • Basisschoolkinderen veilig online: tips voor ouders
  • Tieners veilig online: tips voor ouders

Praat met je kind over het (online) leven

Bescherm kinderen en jongeren tegen online seksueel misbruik (7)

Kinderen vinden het vaak fijn om hun belevingen te delen met hun ouders. Moedig dit ook zeker aan. Hebben ze een nieuw spelletje ontdekt? Vraag daar dan naar. Hebben ze nieuwe vrienden gemaakt? Ga hierop in. Door een open gesprek aan te gaan en regelmatig te vragen hoe je kind het internet ervaart en wat voor dingen hij of zij allemaal meemaakt, is de kans groter dat je het merkt als er iets niet pluis is.

Sommige kinderen, vooral als ze wat ouder worden, willen steeds meer informatie voor zich houden. Dit is normaal, dus vecht hier niet te veel tegen. Vandaar dat het belangrijk is om al vroeg een gewoonte te maken van het delen van informatie en verhalen over ervaringen, zodat ze op latere leeftijd misschien niet meer alles, maar toch een deel van hun online leven met je delen.

Het contact met je kind moet niet alleen vanuit jou komen. Idealiter zou een open gesprek tussen ouder en kind het best zijn. Zo kun jij je kinderen informeren over de risico’s van het online leven en kunnen zij jou vertellen over alles wat ze op het internet tegenkomen. Om dit zo goed mogelijk voor elkaar te krijgen, is het belangrijk je kinderen te laten weten dat ze altijd bij jou terecht kunnen.

Vertel ze bijvoorbeeld dat je ze niet zult veroordelen en doe dit vervolgens ook niet. Maak ook duidelijk dat je uiteindelijke doel is dat zij op een goede, plezierige en veilige manier online kunnen zijn. Dit werkt niet bij ieder kind en wordt waarschijnlijk steeds lastiger naarmate ze ouder worden, maar toch is het de moeite waard om open gesprekken in ieder geval te stimuleren.

Maak afspraken over online gedrag

Vrijheid op het internet kan heel goed zijn: het geeft ons vrijheid van meningsuiting en toegang tot ontzettend veel informatie. Toch zijn een aantal strengere regels voor je kind vaak geen slecht idee. Zeker bij kleinere kinderen kan het geen kwaad om wat meer controle te hebben over hun internetgebruik.

Een afspraak die je met je kind zou kunnen maken is dat het niet zomaar foto’s van zichzelf online mag zetten of naar anderen versturen. Loverboys en groomers vragen immers ook vaak om foto’s. In eerste instantie misschien alleen ‘om te checken of je wel echt bent wie je zegt dat je bent’, maar langzaamaan worden er om steeds minder onschuldige foto’s gevraagd. Van jonge kinderen kun je vaak nog eisen dat ze eerst naar je toekomen voor toestemming om een bepaalde foto te sturen. Naarmate kinderen ouder worden, wordt dit echter lastiger.

Sommige ouders vinden digitaal ouderlijk toezicht een prettige hulp. Hiermee kun je in ieder geval aanstootgevende websites, zoals p*rnosites, blokkeren. Ook kun je hiermee de toegang tot gevaarlijke chatsites als Chatroulette beperken. Ouders kunnen met dit digitaal toezicht ook vaak zien wat het kind online doet. Dit kan worden gezien als een inbreuk op de privacy van het kind. Zeker naarmate kinderen opgroeien, zullen ze meer privacy willen. Het is dan verstandig om dit te accepteren en ouderlijk toezicht af te schalen om te voorkomen dat ze steeds meer dingen stiekem proberen te doen. Voor meer informatie over dit onderwerp kun je ons artikel over websites blokkeren en ouderlijk toezicht lezen.

Geef je kind nuttige contactinformatie

Het kan zijn dat je kind zich schaamt en het daardoor ontzettend moeilijk vindt om met jou of andere bekenden over zijn problemen te praten. In dit geval is het belangrijk dat het andere netwerken heeft om op terug te kunnen vallen. Geef het daarom de contactinformatie van de politie en van handige platformen zoals Meldknop.nl en Helpwanted.nl. Ook het Centrum Seksueel Geweld heeft een afdeling voor slachtofferhulp na online seksuele intimidatie. Hier kan het kind zelf kijken wat de beste manier is om te dealen met zijn probleem.

Wordt je kind online gepest? Dan zijn er ook andere instanties waarmee je contact kunt opnemen, zoals de Kinderombudsman. Verloopt het pesten via sociale media? Dan zijn er ook mogelijkheden om het cyberpesten bij het platform zelf te melden.

Het liefst heb je waarschijnlijk dat je kind gelijk naar jou toekomt, maar dit is niet altijd even realistisch. Een (online) vangnet van officiële instanties die te hulp kunnen schieten is dan ontzettend belangrijk. De stap die je kind moet zetten om hulp te krijgen lijkt op die manier wellicht een stuk kleiner, waardoor het makkelijker wordt om die te nemen.

Meld online seksueel misbruik bij de politie

Vermoed je dat iemand seksueel misbruik probeert te maken van je kind? Twijfel dan vooral niet en neem onmiddellijk contact op met officiële instanties die je verder kunnen helpen. Hierbij is het ook belangrijk dat je de informatie die je hebt, veilig opslaat. Voert iemand een ongepast gesprek met je kind in een chat op een website? Maak dan screenshots, laat de computer aanstaan en sluit de pagina niet. Zo heb je meer bewijs.

Als je de politie inschakelt (en eventueel aangifte doet), is het verstandig om te vragen naar een digitaal expert. Deze weet vaak beter hoe zo’n zaak aangepakt moet worden zodat het proces sneller gaat. Aangifte doen betekent in de praktijk helaas niet altijd dat er onmiddellijk actie wordt ondernomen. Toch is het beter om professionele hulp in te schakelen zodat er melding is gemaakt van de misbruiker in kwestie. Wellicht is jouw kind niet het enige slachtoffer dat hij benaderd heeft.

In het kort: Hoe bescherm je je kind tegen online seksueel misbruik?

Online seksueel misbruik is iets waar je niet aan wilt denken, zeker niet als het slachtoffer mogelijk je eigen kind is. Alsnog is het belangrijk dat je je bewust bent van de gevaren die je kind op het internet tegen kan komen. Loverboys en groomers proberen het vertrouwen van kinderen te winnen om dat vervolgens te misbruiken en ze aan te zetten tot seksuele handelingen. Ook het delen van naaktfoto’s en deelname aan chatrooms brengen risico’s met zich mee.

Om je kinderen zo goed mogelijk te beschermen tegen online seksueel misbruik, kun je het beste goed met ze in gesprek gaan (en blijven), afspraken maken, ze goede contactinformatie van instanties bieden en mogelijk ouderlijk toezicht gebruiken. Vermoed je dat je kind seksueel misbruikt wordt? Twijfel dan niet en neem meteen contact op met de politie. Check op Meldknop.nl wat het beste plan van aanpak is.

Wist je overigens dat ook foto’s die je zelf van je kind op social media plaatst misbruikt kunnen worden door onzedelijke figuren? Op het dark web gaat een groot aantal vakantiekiekjes in het zwembad bijvoorbeeld rond onder de noemer ‘kinderp*rno’. Let dus ook goed op wat je zelf online deelt.

Online seksueel misbruik: veelgestelde vragen

Heb je een vraag over seksueel misbruik op het internet waar je snel antwoord op wilt? Kijk dan of deze tussen onze veelgestelde vragen staat. Zo niet, stel dan je vraag in de reacties.

Wat is online seksueel misbruik?

Online seksueel misbruik is seksueel misbruik via het internet. Het Openbaar Ministerie definieert seksueel misbruik als seksuele handelingen tussen personen tussen wie er een leeftijds- of machtsverschil bestaat.

Er zijn verschillende vormen van online seksueel misbruik, waaronder:

  • Online kinderlokkers/groomers
  • Online loverboys
  • Naaktfoto’s verspreiden
  • Seksuele berichten toesturen of iemand dwingen tot erotische rollenspellen of het maken van seksuele foto’s

Wat moet je doen als je te maken hebt met sexting?

Sexting is voor veel mensen voortaan een onderdeel van daten en relaties. Zolang beide gesprekspartners instemmen met sexting, is er niets aan de hand en kan het erg leuk zijn. Hierbij geldt wel de kanttekening dat het in principe om het verspreiden van kinderp*rnografisch materiaal gaat, als minderjarigen aan sexting doen.

Als je ongewenste seksuele beelden of berichten ontvangt, kun je deze het beste negeren en er melding van maken bij het social media-platform waarop je deze hebt ontvangen of bij officiële instanties.

Wat is de straf voor seksueel misbruik?

Straffen voor seksueel misbruik lopen uiteen van een taakstraf (meestal rond de 240 uur) tot een langdurige gevangenisstraf. In sommige gevallen wordt de gevangenisstraf gecombineerd met TBS met dwangverpleging.

Ook als het gaat om online seksueel misbruik, waaronder het verspreiden van naaktfoto’s, lopen de straffen uiteen. Het kan hier gaan om een geldboete, taakstraf, gevangenisstraf en/of TBS.

Wat is het verschil tussen sexting en shame sexting?

Sexting is het uitwisselen van seksueel getinte beelden en berichten tussen gesprekspartners die hiermee instemmen. Shame sexting is het verspreiden van (bewerkte) naaktfoto’s met als doel de afgebeelde persoon aan de schandpaal te nagelen. Shame sexting is hiermee een vorm van online seksueel misbruik.

Is sexting illegaal onder de 16?

Officieel valt het uitwisselen van beeldmateriaal waarop minderjarigen seksueel staan afgebeeld onder de noemer kinderp*rnografie verspreiden. Het is dus illegaal. Toch doen veel tieners aan sexting.

Bescherm kinderen en jongeren tegen online seksueel misbruik (8)

David Janssen

Cybersecurity analist

David is cybersecurity analist en een van de oprichters van VPNgids.nl. Sinds 2014 heeft hij internationale ervaring opgedaan in het werken met overheden, NGO’s en de private sector als cybersecurity- en VPN-deskundige en adviseur.

Meer artikelen uit de sectie Kind en jeugd

Bescherm kinderen en jongeren tegen online seksueel misbruik (9)

Wat doet mijn kind op internet: de 6 beste apps voor ouderlijk toezicht

9 april 2024

Bescherm kinderen en jongeren tegen online seksueel misbruik (10)

Likee: Houd je kinderen weg van deze gevaarlijke TikTok-kloon

15 juni 2023

Bescherm kinderen en jongeren tegen online seksueel misbruik (11)

Sociale media in VR: zijn social VR-apps veilig voor kinderen?

13 juni 2024

Bescherm kinderen en jongeren tegen online seksueel misbruik (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nathanael Baumbach

Last Updated:

Views: 6160

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nathanael Baumbach

Birthday: 1998-12-02

Address: Apt. 829 751 Glover View, West Orlando, IN 22436

Phone: +901025288581

Job: Internal IT Coordinator

Hobby: Gunsmithing, Motor sports, Flying, Skiing, Hooping, Lego building, Ice skating

Introduction: My name is Nathanael Baumbach, I am a fantastic, nice, victorious, brave, healthy, cute, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.