Dit waren de verkiezingen: stembureau's gesloten, zondagavond officiële uitslagen (2024)

23:13

Opkomstcijfer Middelburg

Middelburg heeft om 23.10 uur een opkomstcijfer doorgegeven, op basis van een sneltelling. De gemelde opkomst was 49.24 procent.

23:02

De voorlopige Zeeuwse opkomstcijfers

Nog niet van alle Zeeuwse gemeenten zijn de opkomstcijfers bekend. Tot nu toe weten we van de volgende gemeenten hoeveel mensen er kwamen stemmen:

De voorlopige opkomstcijfers

Gemeente Opkomstpercentage
Hulst 38,5 %
Goes 46,1%
Kapelle 56,49%
Terneuzen 41%
Noord-Beveland 53,3%
Vlissingen 39,07%
Tholen 50,76%

22:32

Hogere opkomst dan bij vorige verkiezingen

De opkomst bij de verkiezingen voor het Europees Parlement is dit keer een stuk hoger uitgevallen. Volgens de tweede exitpoll van Ipsos I&O voor de NOS ging donderdag 46,8 procent van de kiezers in ons land naar de stembus. Het is de hoogste opkomst sinds 1989. Toen bracht 47,5 procent van de kiezers een stem uit. Vijf jaar geleden was de opkomst 41,8 procent. Bij de vijf Europese verkiezingen ervoor bleef de opkomst onder de 40 procent. Het dieptepunt was de stembusgang in 1999. Toen stemde slechts 30 procent van de Nederlandse kiezers voor een nieuw Europees Parlement.

De Zeeuwse opkomstcijfers volgen nog.

Dit waren de verkiezingen: stembureau's gesloten, zondagavond officiële uitslagen (1)

21:21

Stemmen tellen in Scherpenisse

Bij het stembureau in Dorpshuis Sassegrave in Scherpenisse is ook het tellen begonnen. Overal liggen stembiljetten en er wordt druk geteld. Naar verwachting zijn ze daar rond 23.30 uur klaar. Nog even doorbikkelen dus.

Dit waren de verkiezingen: stembureau's gesloten, zondagavond officiële uitslagen (2)

Dit waren de verkiezingen: stembureau's gesloten, zondagavond officiële uitslagen (3)

21:15

GroenLinks-PvdA de grootste

GroenLinks-PvdA is de grootste partij geworden in de verkiezingen voor het Europees Parlement. De partij krijgt volgens de eerste exitpoll van Ipsos I&O/NOS 8 zetels. De PVV volgt met 7. Nederland heeft donderdag 31 van de 720 zetels van het nieuwe Europees Parlement gekozen. De verkiezingsuitslag mag pas zondag bekend worden gemaakt. De meeste EU-lidstaten stemmen zondag.

21:10

Stembureau's gesloten

De stembureau's zijn gesloten en er kan vast geteld worden. Ons land is het eerste EU-land dat heeft gestemd. In de andere lidstaten volgt de stemming vrijdag, zaterdag en vooral zondag. Pas zondagavond komen dan officiële uitslagen.

Dit waren de verkiezingen: stembureau's gesloten, zondagavond officiële uitslagen (4)

20:55

Rennen om nog te stemmen

Na een drukke dag komt Lenny op de valreep het stembureau in Scherpenisse binnen. "Je moet je stem laten horen, die moet je gebruiken", zegt ze. Omdat ze moest werken én de avondvierdaagse moest lopen, kon ze niet eerder komen.

Dit waren de verkiezingen: stembureau's gesloten, zondagavond officiële uitslagen (5)

20:32

Stemmen op de valreep

Pieter Sanen en Haydi Veenstra gingen vandaag op de valreep nog even stemmen. "Mijn vrouw moest van ver komen, dus ik heb op haar gewacht", verklaart Pieter.

18:55

Europarlementariërs stemmen ook

Bert-Jan Ruissen is al Europarlementariër en staat op nummer één van de kieslijst van de SGP. Geboren in Oostdijk en opgegroeid op Zuid-Beveland profileert Ruissen zich als echte Zeeuw. En natuurlijk brengt hij ook zelf zijn stem uit.

Dit waren de verkiezingen: stembureau's gesloten, zondagavond officiële uitslagen (8)

18:18

Twijfel door partijprogramma's

Meneer Bos is gaan stemmen in Terneuzen. Hij vindt het belangrijk om te stemmen en vindt het een plicht. Maar over waarop hij moest stemmen, twijfelde hij nog lang. Hij vond de partijprogramma's namelijk nogal onduidelijk.

Dit waren de verkiezingen: stembureau's gesloten, zondagavond officiële uitslagen (9)

17:57

De kleinkinderen stemmen mee

Rens (10) en Anna (7) mochten in Middelburg samen helpen met het stemmen. Nog even wachten tot ze zelf ook mogen!

Dit waren de verkiezingen: stembureau's gesloten, zondagavond officiële uitslagen (10)

17:27

Stemmen of niet stemmen? Dat is de vraag

Deze fietsers in Hulst zijn vandaag niet gaan stemmen, maar hopen toch dat de BBB de meeste stemmen krijgt. "We zijn boeren dus dat zou voor ons goed nieuws zijn." Ze zijn zelf niet gaan stemmen omdat ze vinden dat het weinig verschil maakt.

Dit waren de verkiezingen: stembureau's gesloten, zondagavond officiële uitslagen (11)

17:00

3 op de 10 Zeeuwen al gestemd

Meer Zeeuwen gingen stemmen dan de vorige keer. Tot nu toe heeft zo'n 30 procent van de Zeeuwen gestemd, dat is een paar procent meer dan bij de vorige Europese verkiezingen, in 2019.

15:52

Opkomst valt niet tegen in Biervliet

In het dorpshuis van Biervliet zitten Peter Zeegers, Michael Beverwijk en Fini de Paauw. Zij tellen vanavond de stemmen die zijn gedaan op het stembureau. Dat zijn er sowieso meer dan 300, want zoveel mensen zijn nu al langs gekomen om hun stem in Biervliet uit te brengen. "Het is best druk, de opkomst valt niet tegen."

Dit waren de verkiezingen: stembureau's gesloten, zondagavond officiële uitslagen (12)

15:37

Stemmen aan de overkant van de straat

Engens (87) is vandaag gaan stemmen in Biervliet. Ver moest hij niet lopen, want hij woont aan de overkant van de straat. Hij vindt het wel fijn dat de stemformulieren minder groot zijn dan bij de Tweede Kamerverkiezingen

Dit waren de verkiezingen: stembureau's gesloten, zondagavond officiële uitslagen (13)

12:47

Stemmen op school: 'Helaas, stempas vergeten'

HZ-studenten Kevin Lievense en Tunahan Kizilarslan wisten niet dat ze konden stemmen op hun eigen school. Op de HZ University of Applied Sciences in Middelburg is een stembureau ingericht. "We zijn helaas onze stempas vergeten, als we het wisten hadden we het wel gedaan."

Dit waren de verkiezingen: stembureau's gesloten, zondagavond officiële uitslagen (14)

12:42

Stemmen in de bioscoop

Heel veel dorpshuizen, verzorgingstehuizen, scholen, sporthallen... Je kan op veel plekken stemmen in onze provincie. Ook in de bioscoop. Rond 12.30 uur hadden er 300 mensen gestemd bij bioscoop CineCity in Vlissingen. "Ik hoop dat we op het dubbele uitkomen", zegt Henk van Pelt, voorzitter van het stembureau. Nog geen enkele stemmer pakte een filmpje mee. "Het is ook gewoon donderdag", zegt Van Pelt. "Ik weet niet eens of er leuke films draaien vandaag."

Dit waren de verkiezingen: stembureau's gesloten, zondagavond officiële uitslagen (15)

Dit waren de verkiezingen: stembureau's gesloten, zondagavond officiële uitslagen (16)

Dit waren de verkiezingen: stembureau's gesloten, zondagavond officiële uitslagen (17)

Er zijn meer culturele instellingen die vandaag de deur hebben geopend als stembureau. Zo kan je bijvoorbeeld terecht in museum De Meestoof in Sint-Annaland, maar ook in het Bevrijdingsmuseum kan je je stem uitbrengen.

12:16

Milou Rietjens stemt... op zichzelf

Milou Rietjens heeft gestemd in het Bevrijdingsmuseum in haar woonplaats Nieuwdorp. Rietjens is verkiezingskandidate voor de BoerBurgerBeweging en staat op de vijfde plaats op de kieslijst van de partij. Ze komt uit Noord-Limburg en maakte kennis met de agrarische sector en Zeeland via het KRO-NCRV programma Boer zoekt Vrouw.

Milou Rietjens heeft op zichzelf gestemd. "Als je niet in jezelf gelooft, wie gelooft dan wel in jou?" De BBB-kandidate vond het bijzonder om op de herdenkingsdag van D-Day te stemmen in het Bevrijdingsmuseum: "De EU is opgericht voor vrede en veiligheid in Europa. Daar stemmen we vandaag voor en dat gedenken we ook vandaag." Billboards van Milou Rietjens staan door heel Zeeland in de wei en ze werd dan ook door verschillende kiezers herkend. "Maar", relativeert ze, "zo vreemd is dat ook weer niet in mijn woonplaats."

Dit waren de verkiezingen: stembureau's gesloten, zondagavond officiële uitslagen (18)

Dit waren de verkiezingen: stembureau's gesloten, zondagavond officiële uitslagen (19)

12:07

Een rondje stembureaus

Waarnemend burgemeester Marcel Fränzel gaat alle stembureaus af in de gemeente Middelburg. Hij is niet de enige burgemeester die daar vandaag z'n gezicht laat zien. Zo deelde Marga Vermue, burgemeester in Sluis, vanochtend appelflappen uit op het stembureau in Groede, bezoeken locoburgemeester Albert Vader en gemeentesecretaris Richard Wiskerke vandaag de 24 stembureaus in de gemeente Vlissingen en nam burgemeester Jack van der Hoek van Schouwen-Duiveland voor de zekerheid zijn eigen potlood mee...

Dit waren de verkiezingen: stembureau's gesloten, zondagavond officiële uitslagen (20)

11:36

Opkomstcijfers tot 11.00 uur

Bij de meeste Zeeuwse gemeentes was de opkomst rond elf uur vanochtend zo'n 11 procent. Bij de vorige Europese verkiezingen vijf jaar geleden, lag de opkomst in de provincie rond dat tijdstip op 10 procent. Uiteindelijk bracht toen 42 procent van de Zeeuwen z'n stem uit. Tot 21.00 uur vanavond kan er nog gestemd worden. De uitslag wordt pas zondagavond laat verwacht, nadat alle landen in de Europese Unie naar de stembus zijn geweest.

Dit waren de verkiezingen: stembureau's gesloten, zondagavond officiële uitslagen (21)

10:50

Ook toeristen kunnen in Zeeland stemmen

Bij het stembureau in Vrouwenpolder komen veel toeristen stemmen. Een kwart van de mensen die tot nu toe is geweest, komt uit een andere provincie. Niet heel gek, zegt de voorzitter van het stembureau. "Het is natuurlijk toeristenseizoen en in Vrouwenpolder verblijven veel toeristen."

Op vakantie en tóch stemmen: in Vrouwenpolder is een kwart van de stemmers toerist

10:24

Ruim 297 duizend mensen in Zeeland mogen stemmen

In de gemeente Terneuzen is het aantal kiesgerechtigden het hoogst: 40.976. In de gemeente Noord-Beveland het laagst met 6.456 stemgerechtigden.

10:28

Jong geleerd...

Piet en Ria Goedbloed met kleinzoon Melle hebben net gestemd in Middelburg. Europese verkiezingen vinden ze belangrijk. "Mensen onderschatten hoe belangrijk een verenigd Europa is, vanwege onder meer de veiligheid en de economie", aldus Piet en Ria.

Dit waren de verkiezingen: stembureau's gesloten, zondagavond officiële uitslagen (22)

10:15

Jan uit Middelburg weet helemaal zeker op wie hij gaat stemmen

Dit waren de verkiezingen: stembureau's gesloten, zondagavond officiële uitslagen (23)

Met z'n stempas in de hand komt Jan (82) aan bij het stembureau in sporthal De Sprong in Middelburg. Hij gaat stemmen op NSC. "De partij van Pieter Omtzigt draait er tenminste niet omheen."

09:20

Al 40 jaar op het stembureau: 'Tegenwoordig is het beter'

Dit waren de verkiezingen: stembureau's gesloten, zondagavond officiële uitslagen (24)

Ton de Vlieger zit al 40 jaar op het stembureau, vandaag in Dreischor. "Vroeger werd je benoemd op het stembureau als je gemeenteraadslid werd en dat werd ik in de jaren 80." In die veertig jaar tijd is er best wat veranderd. "Vroeger kende je iemand, die hoefde je dan niet te identificeren", zegt De Vlieger. Hij vindt het een goede zaak dat dat veranderd is. "Dit is beter omdat het waterdicht is." Hoe hij het al zolang volhoudt? "Gewoon doorgaan, dat is niet zo moeilijk."

08:32

Commissaris van de Koning Han Polman: 'Ga stemmen!'

De Zeeuwse commissaris van de Koning Han Polman was er vanochtend al vroeg bij. "Dat doe ik altijd: even stemmen voor m'n werk." Hij bracht zijn stem uit op het stembureau in Sint Laurens. Zijn boodschap vandaag: ga stemmen. "We leven niet op een eiland, ook niet als Nederland. Dat betekent dat we ook invloed moeten uitoefenen op hoe er wordt samengewerkt in Europa. Wat dat betreft hoop ik dat de actualiteit ook echt alle aanleiding geeft om vandaag te gaan stemmen."

Dit waren de verkiezingen: stembureau's gesloten, zondagavond officiële uitslagen (25)

08:02

Stemmen in je trouwjurk

Stemmen op je trouwdag: 'Het was in de buurt'

"Ach, het was in de straat van m'n ouderlijk huis", en dus starten Mélanie en Bram hun trouwdag op het stembureau in Oostdijk.

07:30

Stembussen geopend!

De stembussen zijn geopend! Tot 21.00 uur vanavond kan je je stem uitbrengen, kijk hier welk stembureau bij jou in de buurt is.

Dit waren de verkiezingen: stembureau's gesloten, zondagavond officiële uitslagen (26)

07:25

De vorige verkiezingen in Zeeland

Bij de laatste Europese verkiezingen in 2019 in Zeeland kwam de combinatie ChristenUnie/SGP als grootste uit de bus met 17,74 procent van de Zeeuwse stemmen. Landelijk haalde de CU/SGP in 2019 bij de Europese verkiezingen 6,83 procent. De twee partijen zijn nu voor deze Europese verkiezingen geen partijcombinatie meer.

Tweede partij in Zeeland bij de Europese verkiezingen in 2019 werd PvdA/Europese Sociaaldemocraten met 17,28 procent van de stemmen; derde werd in Zeeland toen CDA/Europese Volkspartij met 13,36 procent van de stemmen.

07:20

Zeeuwen hebben uitgesproken mening

Dit waren de verkiezingen: stembureau's gesloten, zondagavond officiële uitslagen (27)

Wat willen de Zeeuwen van Europa? Uit het Kieskompas blijkt dat Zeeuwen onder meer geen strengere regels voor boeren willen en vinden dat we zelf het aantal asielzoekers moeten bepalen. Samen met inwoners uit Drenthe en Limburg blijken Zeeuwen gemiddeld het meest uitgesproken te zijn. Zeeuwen kiezen als antwoord vaak voor 'heel erg' eens of oneens.

07:10

Deze Zeeuwen staan op de kieslijst

Natuurlijk zijn er ook Zeeuwen op wie je vandaag kan stemmen. Omroep Zeeland sprak eerder met Milou Rietjens uit Nieuwdorp, die op de vijfde plaats staat bij de BBB. Ook hoog staat Kim van Sparrentak. Ze woont nu in Rotterdam, maar komt uit Middelburg. Op het moment is ze al Europarlementariër en staat ze op de vierde plaats op de lijst van GroenLinks/PvdA. Ook Europarlementariër Bert-Jan Ruissen van de SGP heeft Zeeuwse roots.

Verder doen uit Zeeland nog mee: Marlou van Beek (VVD), Jo-Annes de Bat (lijstduwer bij CDA), Harry van der Maas (SGP), Ksenija Provoost (FvD), Rutger Schonis (D66), Trees Janssens (PvdD), Hilde Onderdijk (50PLUS), Frans Dellaert (50PLUS), Tineke Bulder (50PLUS), Gijsbrecht Gunter (SGP), Kees Knulst (SGP), Peter Hoek (SGP), Ger van Unen (SP), Marien Weststrate (vandeRegio) en Teunis van Nes (Piratenpartij-De Groenen).

07:00

Goeiemorgen!

Als eerste land van de 27 EU-landen mogen wij Nederlanders vandaag stemmen voor een nieuw Europees Parlement. Ook Estland stemt vandaag. Dat kan vandaag van 07.30 tot 21.00 uur. Daarna worden de stemmen geteld, maar laat de uitslag nog even op zich wachten. Die komt namelijk pas zondagavond, als alle landen gestemd hebben.

Dit waren de verkiezingen: stembureau's gesloten, zondagavond officiële uitslagen (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tish Haag

Last Updated:

Views: 6013

Rating: 4.7 / 5 (67 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tish Haag

Birthday: 1999-11-18

Address: 30256 Tara Expressway, Kutchburgh, VT 92892-0078

Phone: +4215847628708

Job: Internal Consulting Engineer

Hobby: Roller skating, Roller skating, Kayaking, Flying, Graffiti, Ghost hunting, scrapbook

Introduction: My name is Tish Haag, I am a excited, delightful, curious, beautiful, agreeable, enchanting, fancy person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.