President Joe Biden en de Filipijnse president Ferdinand Marcos Jr. zullen maandag instemmen met nieuwe richtsnoeren om de militaire samenwerking te versterken, aldus Amerikaanse functionarissen, waarmee zij de dramatische ommekeer in de betrekkingen tussen de VS en de Filipijnen van het afgelopen jaar onderstrepen.
De nieuwe richtsnoeren zijn gericht op militaire coördinatie in land, zee, lucht, ruimte en cyberspace, terwijl de regering ook drie C-130 vliegtuigen zal overdragen en extra patrouilleschepen zal sturen.
Biden zal ook het verdrag inzake wederzijdse verdediging uit 1951 herbevestigen, dat de Verenigde Staten oproept op te treden in geval van een gewapende aanval op het Filippijnse leger, aldus de functionarissen in een briefing voor verslaggevers.
De ontmoeting maakt deel uit van een vierdaags bezoek van Marcos aan de VS dat zondag van start is gegaan, het eerste bezoek van een Filippijnse president in meer dan 10 jaar.
Marcos, die vorig jaar president werd, heeft gezocht naar warme betrekkingen met zowel de Verenigde Staten als China, die strijden om invloed in de regio Azië-Stille Oceaan.
Onder Rodrigo Duterte, de voorganger van Marcos, verzuurden de betrekkingen met de VS toen hij de Filippijnen sterk afkeerde van hun vroegere koloniale heerser en nauwere banden opbouwde met China.
Maar nu veel Filippino's gefrustreerd zijn door het optreden van China in de Zuid-Chinese Zee, waaronder het lastigvallen van Filippijnse schepen en vissers in delen van de zee die door beide landen worden opgeëist, is de steun onder de bevolking voor een hardere houding tegenover Peking gegroeid.
De bezorgdheid over China's bedoelingen is de laatste tijd alleen maar toegenomen.
Een vorige maand gemelde opmerking van de ambassadeur van Peking in Manilla dat de Filipijnen de onafhankelijkheid van Taiwan niet moeten steunen "als u zich bekommert om de 150.000 buitenlandse werknemers" van Filipijnse afkomst die daar wonen, werd gezien als een "verkapte bedreiging", aldus een Amerikaanse functionaris.
"Sommige van de stappen die China heeft ondernomen baren Marcos zorgen en hebben hem waarschijnlijk zelfs verrast", aldus een hoge ambtenaar van de regering Biden. "Hij wil graag nauw samenwerken met beide landen, maar bevindt zich in een situatie waarin de stappen die China neemt zeer verontrustend zijn.
"We zullen opnieuw onze inzet bevestigen om onze langdurige alliantie te bevorderen als instrument van vrede en als katalysator van ontwikkeling in de regio Azië-Stille Oceaan", zei Marcos voordat hij zondag voor de reis vertrok.
FILIPPIJNEN CENTRAAL IN PLANNEN VS
De Amerikaanse regering van haar kant ziet de Filippijnen als de sleutel tot elke poging om een invasie van Taiwan tegen te gaan door China, dat het eiland als zijn eigen grondgebied opeist.
Deskundigen zeggen dat de Verenigde Staten de Filipijnen beschouwen als een potentiële locatie voor raketten, raketten en artilleriesystemen om een Chinese amfibische aanval tegen te gaan.
Biden heeft geïnvesteerd om Marcos, die nog steeds wordt geconfronteerd met een Amerikaans vonnis in verband met $2 miljard aan geplunderde rijkdom onder het bewind van zijn vader, het hof te maken. Washington hielp Marcos' vader naar Hawaï te vluchten tijdens een volksopstand in 1986.
De Amerikaanse president was de eerste ambtenaar die Marcos jr. na zijn verkiezing de hand reikte en Biden heeft van de versterking van de economische en militaire banden in de Indo-Pacific-regio een hoeksteen van zijn buitenlands beleid gemaakt.
De precieze contouren van een Amerikaans-Philipijnse alliantie in een oorlogsscenario blijven vaag, inclusief de mate van toegang en samenwerking op Filippijnse bases waar de militairen van de landen zijn overeengekomen om samen te werken.
Eerder deze maand hebben Washington en Manilla vijf bases toegevoegd aan een bestaande lijst van vier, waaronder drie in noordelijke richting naar Taiwan en één bij de betwiste Spratly-eilanden in de Zuid-Chinese Zee. China zei dat de stap "het vuur aanwakkert" van de regionale spanningen en dat Washington geen rol moet spelen in een conflict ver van zijn kusten.
"We staan schouder aan schouder in de Zuid-Chinese Zee, waar onze afstemming nog nooit zo sterk is geweest", aldus een Amerikaanse functionaris.
Biden zal ook stappen ondernemen op economisch gebied, waaronder het sturen van een handels- en investeringsmissie naar Manilla, het ondersteunen van de uitrol van 5G-telecommunicatietechnologie, het lanceren van publiek-private financiering voor kritieke mineralen en de ontwikkeling van een "slim" elektriciteitsnet, nieuwe bilaterale besprekingen over arbeidskwesties en steun voor de veiligheid van luchthavens, de maritieme veiligheid en de gezondheidszorg van het land.
Toch zullen de veiligheidsbanden centraal staan, aangezien Washington ook werkt aan een nauwere militaire samenwerking tussen de Filipijnen en Japan.
Later deze maand gaat Biden naar Japan voor de bijeenkomst van de Groep van 7 en naar Australië voor bijeenkomsten van de Quad, een groepering die de Verenigde Staten, Japan, India en Australië omvat. Beide bijeenkomsten zullen naar verwachting sterk gericht zijn op China.
De Verenigde Staten plannen ook actief een mogelijke stop van Biden in Papoea-Nieuw-Guinea op 22 mei als onderdeel van de versterkte betrokkenheid bij de regio van de eilanden in de Stille Oceaan, aldus ambtenaren die bekend zijn met de zaak.